Produkujemy z troską o przyrodę, 
                  żywimy dbając o ludzkie zdrowie 

Poleccamy uważnej lekturze

28-05-2011
W najnowszym numerze czasopisma Reproductive Toxicology ukazał się artykuł kanadyjskich naukowców, którzy donoszą, że wykryli we krwi badanych kobiet produkty stosowane w uprawach roślin GMO, a mianowicie: glifosat 

(herbicyd), kwas 3-MPPA (produkt rozpadu innego herbicydu) oraz białko Cry1Ab (owadobójcze białko, tzw. toksyna Bt, występująca m.in. w kukurydzy MON810). Jest to pierwsza tego typu analiza i pierwsza obserwacja, że środki ochrony roślin stosowane w uprawach GMO mogą się znaleźć w organizmie ludzkim, w tym także we krwi kobiet ciężarnych oraz we krwi pępowinowej noworodków.

Są to na razie wstępne doświadczenia i niektóre wyniki są trudne do zinterpretowania (np. glifosat wykryto we krwi kobiet nie będących w ciąży, a nie wykryto go u kobiet ciężarnych – być jest to efekt typowego dla ciąży rozcieńczenia krwi?).

Bardzo niepokojące jest jednak odkrycie, że bakteryjna toksyna Cry1Ab przenika do krwi kobiet, w tym także kobiet ciężarnych i noworodków.

Autorzy publikacji zastrzegają, że wykryte przez nich stężenia pestycydów były znacznie niższe niż testowane we wcześniejszych doświadczeniach mających określić ich stopień toksyczności (np. praca Seraliniego i wsp. w której badano toksyczność glifosatu w odniesieniu do komórek łożyskowych in vitro). Dlatego trudno obecnie ocenić potencjalne toksyczne skutki takich stężeń dla organizmu człowieka.

Badanie to pokazuje jednak jasno, że spożywanie produktów zawierających składniki genetycznie zmodyfikowane (GMO) powoduje ekspozycję konsumentów na różne rodzaje pestycydów.


 „O ile wiemy, jest to pierwsze badanie potwierdzające obecność pestycydów występujących w uprawach GMO [PAGMF] we krwi kobiet ciężarnych, płodu oraz kobiet nie będących w ciąży. Bez wątpliwości wykryliśmy kwas 3-MPPA i toksyczne białko Cry1Ab, które wydają się przenikać przez łożysko do płodu. Biorąc pod uwagę potencjalną toksyczność tych substancji oraz wysoką wrażliwość płodu, konieczne wydają się dalsze badania tego zjawiska.

Przedstawione obecnie wyniki naszych wstępnych badań powinny stać się punktem wyjścia do dalszych wnikliwych analiz w tym nowym obszarze wiedzy łączącym zagadnienia z zakresu odżywiania, toksykologii i rozmnażania człowieka. Obecnie niewiele wiemy na temat zaburzeń ginekologiczno-położniczych związanych z obecnością substancji chemicznych zanieczyszczających środowisko naturalne. Mogą one obejmować zaburzenia okołoporodowe takie jak poronienia, zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego jak i ginekologiczne (niepłodność, endometrioza, nowotwory). Dlatego fakt, że oznaczyliśmy rzeczywiste stężenia pestycydów pochodzących z upraw GMO występujące w organizmie ludzkim, jest krokiem milowym dla dalszych prac badawczych w tym obszarze."


„Toksynę Cry1Ab wykryto u 93% przebadanych matek i u 80% badanych noworodków, a także u 69% kobiet nie będących w ciąży. Niestety brak jest innych badań, z którymi moglibyśmy porównać nasze wyniki. Możemy jednak przytoczyć fakt, że śladowe ilości toksyny Cry1Ab wykryto w treści żołądkowej zwierząt karmionych kukurydzą genetycznie modyfikowaną [badania wykonane w przeszłości, 1,2,3]. Fakt ten rodzi poważne obawy związane z obecnością toksyny Bt/Cry1Ab w zbiorach roślin GMO (odmiany Bt): (1) organizm ludzki może nie radzić sobie z usuwaniem tych toksyn, oraz (2) może to oznaczać wysokie ryzyko ekspozycji na toksynę Bt w przypadku spożywania  mięsa od zwierząt karmionych GM paszą."


ZOB.: Aris A i Leblanc S. 2011. Narażenie matki i płodu na oddziaływanie pestycydowych środków ochrony roślin występujących w żywności GMO, we wschodnich obszarach prowincji Quebec w Kanadzie. Magazyn „Reproductive Toxicology” (w druku). Dostępne on-line, 18 lutego 2011 r.

 [1] Chowdhury EH, Shimada N, Murata H, Mikami O, Sultana P, Miyazaki S, et al. Detection of Cry1Ab protein in gastrointestinal contents but not visceral organs of genetically modified Bt11-fed calves. Vet Hum Toxicol 2003;45:72–5.

[2] Chowdhury EH, Kuribara H, Hino A, Sultana P, Mikami O, Shimada N, et al. Detection of corn intrinsic and recombinantDNAfragments and Cry1Ab protein in the gastrointestinal contents of pigs fed genetically modified corn Bt11. J Anim Sci 2003;81:2546–51.

[3] Lutz B, Wiedemann S, Einspanier R, Mayer J, Albrecht C. Degradation of Cry1Ab protein from genetically modified maize in the bovine gastrointestinal tract. J Agric Food Chem 2005;53:1453–6.

 

 

Nowości


Archiwum