Dobra wiadomość
31-01-2011
Jednym z najbardziej ważkich problemów dotyczących rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego jest całkowity brak na rynku pasz bez GMO .Nasze rodzime strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe , które powodują , że nie można ich skarmiać w takiej ilości, jakiej wymaga bilans żywieniowy.
Instytut Chemii Bioorganicznej opracował technologię przemysłowego przetwarzania białek roślinnych polegajacą na oczyszczaniu nasion z zawartych w nich substancji antyżywieniowych i rozkładania białek do poziomu 90% strawności jelitowej.Wdrożenie tej technologii pozwoliłoby , na uniezależnienie Polski od dostaw śruty GMO.Właścicielem patentów jest współtwórca tej technologii- mgr inż. Krzysztof Muellauer. tel.663872276 lub 794296201 rexlupinus@wp.pl lub polskanaszaziemia@wp.pl. Być może już wkrótce powstanie pilotażowa instalacja do uzyskiwania wysokiej jakości pełnowartościowego białka, które będzie mogło zastąpić importowane białko roślin GMO.
|