Produkujemy z troską o przyrodę, 
                  żywimy dbając o ludzkie zdrowie 

Wykład i warsztaty

08-11-2012

Zachodniopomorski Oddział Stowarzyszenia Ekoland zorganizował w dniach 3 i 5 listopada 2012r wykład i warsztaty dotyczące olejów tłoczonych na zimno.

Przedsięwzięcie zostało zrealizowane w partnerstwie z  Lokalną Grupą Działania Powiatu Świdwińskiego. Spotkania cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców powiatu i rolników. Łącznie wzięło w nich udział 82 osoby. Już po raz drugi gościliśmy z wykładem dr med. Marka Lickendorfa, który tym razem przyjechał z całą rodziną. Dr Lickendorf skupił się przede wszystkim na przyczynach powstawania chorób, metodach leczenia i znaczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 w żywieniu. Powodem naszych dolegliwości, które zaczynają się od osłabienia układu immunologicznego, jest narażenie organizmu na substancje obce i nierozpoznawalne przez nasz system trawienny. Takimi substancjami mogą być chemiczne dodatki do żywności, syntetyczne witaminy, tłuszcze trans, składniki kosmetyków, chemii gospodarczej itp. Okazuje się, że układ przestrzenny cząsteczek jest tak samo ważny jak ich skład chemiczny. Pomimo, że witaminy syntetyczne mają identyczny wzór chemiczny jak witaminy naturalne, ich układ przestrzenny jest inny, co powoduje, że nasz organizm ich nie rozpoznaje i nie umie przyswoić. Ten mechanizm odkryto podczas badań nad chorobą szalonych krów powodowaną przez priony-cząsteczki białka, które pod wpływem wirusów nie zmieniając składu chemicznego zmieniają swój układ przestrzenny stając się przyczyną śmiertelnej choroby. Doktor wielokrotnie podkreślał, że jakość żywności ma pierwszorzędne znaczenie dla zachowania zdrowia. Należy unikać wszelkich sztucznych dodatków w żywności, używać kosmetyków naturalnych lub tych z certyfikatem BIO oraz ekologicznych środków piorących i czyszczących. Duże znaczenie dla zdrowia mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3. Bardzo ważny jest ich wzajemny stosunek, który powinien wynosić 4 do 1( na cztery części Omega 6 powinna przypadać jedna część Omega 3.Niestety współczesna żywność charakteryzuje się bardzo niekorzystnym stosunkiem tych kwasów wynoszącym nawet 40 do 1.Jest to spowodowane zarówno zubożeniem surowców rolnych w kwasy Omega 3 na skutek intensyfikacji i chemizacji rolnictwa, jak również przemysłowym przetwórstwem żywności. Nadmiar Omega 6 jest przyczyną powstawania nieszczelności jelit, blaszek miażdżycowych w arteriach a w konsekwencji otyłości i zespołów metabolicznych. Uzupełnianie niedoborów Omega 3 w diecie może poprawić nasz stan zdrowia i warto tego spróbować. Jednym z dobrych źródeł kwasów Omega 3 jest olej lniany tłoczony na zimno. Tradycyjna metoda tłoczenia pozwala uzyskać dobry produkt, ale niestety mało trwały. Taki olej musi być przechowywany i transportowany w lodówce i szybko traci swoje właściwości. Przełom w uzyskiwaniu dobrego oleju nastąpił na skutek skonstruowania tłoczni, w której w procesie tłoczenia nie następuje eliminacja antyoksydantów, dzięki czemu olej zachowuje wszystkie właściwości, które posiada ziarno. Konstruktorem tłoczni jest inżynier Aleksander Nowak, który opowiedział o swojej metodzie i zaprezentował urządzenie podczas warsztatów w Kluczkowie. Olej pana Nowaka został przebadany na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wyniki badań potwierdzają, że Olej lniany Vis Natura, w stosunku do innych marek, zachowuje przez długi okres czasu, w nienaruszonej formie, czynne biologicznie składniki, które przed wytłoczeniem oleju zgromadzone były w nasionach. Wielomiesięczna, wyjątkowo długa trwałość oleju i brak wymogu przechowywania oleju w obniżonej temperaturze świadczy jednocześnie o jego wysokiej biologicznej jakości. Tłocznia wzbudziła spore zainteresowanie wśród rolników, którzy uprawiają rośliny oleiste. Pan Nowak dostał od rolników ziarna różnych roślin do przeprowadzenia prób pozyskania olejów. Spotkanie jest początkiem dobrze zapowiadającej się współpracy między właścicielem urządzenia a rolnikami z korzyścią dla konsumentów, którzy będą mieli dostęp do doskonałej jakości produktu Zarówno wykład jak i warsztaty okazały się bardzo interesujące i cieszyły się dużą frekwencją. Podczas przerw uczestnicy mogli delektować się ekologicznymi przysmakami przygotowanymi przez członków Stowarzyszenia Ekoland

Wykład i warsztaty dotyczące olejów tłoczonych na zimno współfinansowane były ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Obszarów Wiejskich

w ramach działania Osi 4 - LEADER . Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013

ZOBACZ ZDJĘCIA

Nowości


Archiwum